Hoe wordt geluidsisolatie toegepast?
Bij geluidsisolatie gaat het om twee dingen, namelijk: geluid buiten houden en geluid binnenhouden. Geluid verplaatst zich door trillingen. Deze trillingen kunnen ontstaan door geluid van pratende mensen of straatverkeer, maar ook door bijvoorbeeld stampvoeten. In het eerste geval spreek je over luchtgeluid en bij bijvoorbeeld het stampvoeten spreek je over contactgeluid.
Bij een kantoorruimte waar geconcentreerd gewerkt moet worden of privacygevoelige gesprekken gevoerd worden, is geluidsisolatie belangrijk. Hoe wordt deze geluidsisolatie toegepast?
Een wand kan geïsoleerd worden door de massa te vergroten. Want hoe meer massa, hoe hoger de geluidsisolatie. Voor het extra isoleren van kantoorruimtes werken wij met VIP wanden. Dit zijn speciaal geïsoleerde wanden waarbij de wand dubbel beplaat wordt met gipsplaten. Tussen deze platen zit glaswol of steenwol.
Wat vaak vergeten wordt is dat geluid zich niet alleen via de wanden verplaatst, maar ook via het plafond. Dit wordt ook wel geluidslekken genoemd. Het is daarom belangrijk om ook boven het systeemplafond isolatieplaten te plaatsen op de plek van de wanden.
Om geluidsisolatie toe te passen wordt naast massa gebruik gemaakt van steenwol of glaswol.
Glaswol
Steenwol
Glaswol bestaat voornamelijk uit glas en zand dat samen met andere materialen op hoge temperatuur wordt gesmolten en tot draden worden gesponnen. De lucht tussen de draden wordt ingesloten en kan dan dus niet meer circuleren. Op deze manier isoleert glaswol warmte en geluid. Het is een duurzaam product omdat het niet alleen heel lang mee gaat, maar ook gemakkelijk is te recyclen. Het grootste gedeelte van de materialen in glaswol is gemaakt van gerecyclede producten.
Steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt uit verschillende steensoorten die net als bij glaswol bij hoge temperatuur wordt gesmolten en tot draden worden gesponnen. Deze draden worden samengeperst tot een isolatiemat. Hierdoor wordt de lucht tussen de draden ingesloten en kan dan niet meer circuleren. Steenwol wordt vaak gemaakt van recycled materiaal.
Hoe meer massa, hoe meer geluidsdemping. Hoe zit dit dan bij glazen wanden?
Dikker glas zorgt voor meer geluidsisolatie dan dunner glas. Wij maken voornamelijk gebruik van gelaagd glas, dit is glas dat bestaat uit twee glasbladen met doorzichtige folie ertussen. Deze folie zorgt er niet alleen voor dat bij een breuk het glas bij elkaar wordt gehouden, maar zorgt ook voor betere geluidsisolatie.
Voor nog betere geluidsisolatie met glazen wanden kan je kiezen voor dubbel beglaasde wanden. Deze glaswanden hebben twee gelaagde glasplaten van 12 mm dikte met daartussen lucht. De lucht ertussen doet dienst als veer die de trillingen van het geluid dempt, de zogenaamde massa-veer-massawet. De veer tussen de beide massa’s vangt de trilling op en fungeert als schokdemper. De trillingen die dan door de tweede massa gaat is dan al verzwakt. De veer kan lucht zijn of isolatiemateriaal als glaswol of steenwol.